Jó és kevésbé jó hírek…

Bence ma nem volt túl jó bőrben. Sajnos lelkileg is megviseli ez az egész, bár éppen az előbb kérdeztem, hogy mi újság van vele, pont tévét nézett a nővérekkel. Reméljük ezt még valahogy kiheveri.

A gond az, hogy sajnos szüksége van légzéstámogatásra. Már reggel visszaadták neki a maszkot, de ez nem volt elég. Reggel kértek vérképet és mellkasröntgent, mert nem volt teljesen rendben a légzése. Sajnos vagy inkább szerencsére egyik sem mutatott elváltozást, ami indokolta volna Bence rendkívül nehéz légzését. A végső okokkal az altató orvos szolgált. Ő jött rá arra, hogy nem a tüdővel van a gond, hanem már a tüdőig el sem jut a levegő. A daganat körbenőtte a légutakat és (nem igazán értettem pontosan) kívülről támasztotta, vagy nyomta, vagy kapaszkodott bele… a lényeg az, hogy egy részen, miután kivették a daganatot nagyon meggyengült. A gond az, hogy ez sem jelentkezett, mert amíg gépen volt, a tubus elég merev volt ahhoz, hogy ezt ne vegyék észre. Amint levették a gépről már romlott is az állapota, de nem a tüdő, vagy a légzés, vagy a keringés miatt, hanem mert meg kell erősödnie és alkalmazkodnia kell a légzésének a megváltozott, daganat nélküli körülményekhez. Azt, hogy ez meddig tart(hat) nem tudjuk. Ha nagy gond van, akkor 48 órára visszakapja a gépet, aztán majd meglátjuk. Vérgáz szintjei egyébként rendben vannak, így a tüdő szerencsére teszi a dolgát.

A mai jó hír, hogy van részleges eredmény a szövettani vizsgálatokról. Egyelőre úgy tűnik, hogy a csontvelő tiszta. Egyik csontvelő mintában sem találtak elváltozást. A daganat vizsgált részei is érett sejtekből állnak, amik arra utalhatnak, hogy „passzív” utókezelés szükséges első körben. Ezt az onkológus mondta. Ma volt szerencsém beszélni vele. A dolog szépséghibája csak az, hogy ezek még nem a végleges eredmények. Ahogy a műtét után említette a professzor, lehetnek olyan részek is ahol jóindulatú, és lehet rossz indulatú is. Az utókezelés szempontjából a hivatalos végeredményt meg kell várni, de a passzív kezelés alatt azt értette, hogy gyakori (1-3 hónap) MR vizsgálatokkal ellenőrizni kell a bent maradt sejteket és figyelni azok aktivitását. Ha rossz indulatúnak tűnnek, akkor el lehet kezdeni a terápiát, ha nőnek és még mindig jóindulatú, akkor viszont nagy valószínűséggel várni kell, mert azt megint sebészi úton kell eltávolítani. Legjobb esetben arra is megvan az esély, hogy Bence immunrendszere legyűri a maradék sejteket. Az onkológus azt mondta, hogy „először a műtétet kell túlélni, után lehet a továbbiakról beszélni”. Hát, ha nem is ilyen drasztikusan kell fogalmazni, de erről van szó.

Bence most erősödik és bízunk abban, hogy hamar otthagyjuk az intenzív osztályt.

Tags: , , ,

One Response to “Jó és kevésbé jó hírek…”

  1. judit szerint:

    Azért mindent összevetve ezek jó hírek.
    Drukkolunk!

Leave a Reply